Rattery Pida
Spoedcursus RAT
Home | Pida Ratten | Rittens | Spoedcursus RAT | Prima adresjes | Kontakt | A-Nest | B-nest | Samson!

Spoedcursus RAT

Over ratten is heel veel te lezen op internet. Als je begint bij ratten.pagina.nl of ratten.startkabel.nl vind je vast alle informatie die je nodig hebt! Als je geen zin hebt om te zoeken en alleen de basics wil lezen kun je hier terecht. De rat in een notedop dus!

Aanschaf

Een rat hoort niet alleen te zijn. Dan isie eenzaam, kan ie met niemand praten, slapen en groomen. Als je nog geen ratten hebt dien je er dus altijd tenminste twee te kopen (van hetzelfde geslacht!!!!). Liever niet bij een dierenwinkel, omdat ze daar meestal in veel te kleine hokken hebben gezeten, niet in kontakt gekomen zijn met mensen en vaak het resultaat zijn van inteelt. Ratten van de dierenwinkel hebben vaak mijt of luchtwegproblemen. Geen leuke start dus...:-(
Als afkomst en kleur je niet uitmaakt raden we je aan om ratten te halen bij een ratten-opvang. Daar hebben ze vaak ook rittens (jonge ratjes) uit ongeluksnestjes (vaak van een vrouwtje uit de dierenwinkel dat zwanger bleek te zijn toen ze arriveerde bij haar nieuwe eigenaar) Als je al een rat hebt en je wil er nog een bijzetten, zijn rittens tot 10 weken oud de beste keus (die worden vaak beter geaccepteerd) Als je er nog geen hebt is het natuurlijk geweldig om twee oudere ratten een tweede leven bij jou te gunnen!
Een tweede goede optie is om een rat te kopen bij een rattery. Dit is een hobbyfokker die fokt op gezondheid en karakter en daarom dus alles dient te weten van de stamboom van het ritten. Bij een rattery worden rittens vaak vanaf de tweede dag na de geboorte al in de hand genomen om ze te laten wennen aan mensen. Een ritten van een rattery is dus al handtam als je hem of haar na 5 weken op mag halen!

Huisvesting

De rattenkooi kan niet groot genoeg zijn! De IRF houdt als standaard voor 2 ratten de afmeting 80x 40x40 aan. Het is belangrijk dat ratten kunnen staan, spingen, klimmen, tijgeren en hangen in een kooi. Attributen om dit te bewerkstelligen (hangmat, trapjes, stokken, pvc-buizen etc) kun je makkelijk bevestigen in een traliekooi. Deze is echter alleen geschikt als de kooi niet op de tocht staat! Terenziani en gabberkooien zijn goed, maar duur. Kijk eens in de vondst of op marktplaats.nl, daar worden veel kooien tweedehands aangeboden.
Natuurlijk kun je ook een kooi zelf maken! Een frame van houten latjes met gaas ertussen is zo gefixt. Zet onderin een bak (afwasteil o.i.d.) om de kooi makkelijk te kunnen verschonen en klaar is klara!
Ook nog te veel moeite? Oke, laatste tip dan: neem een oude kast met ligplanken, zaag het midden uit de deur zodat je alleen een lijst overhoud, niet er gaas tegenaan, doe er een slotje op, mik er zoveel mogelijk attributen in en voila! Je ratten zullen je eeuwig dankbaar zijn..

Bodembedekking

Ratten kunnen niet goed tegen gewoon zaagsel, omdat het zo stoft en er bepaalde kankerverwekkende stoffen in zouden zitten. Kies liever voor beukensnippers, hemperade, corbo of heel grof zaagsel. Wij gebruiken fijne beukensnippers en dat bevalt prima, maar iedere rattery heeft zo zijn eigen voorkeurProbeer dus maar wat uit, en kies wat je ratten (en jij!) het fijnste vinden.

Voer

Omdat ratten dierlijke eiwitten nodig hebben, is gemengd voer van de dierenwinkel vaak niet geschikt (daar zit dat namelijk niet in.) Kies liever voor speciaal geselecteerd rattenvoer zoals Reggie Rat, Hope Farms rat, Xtravital of Bas de Rat. Ook hier geldt: uitproberen en kijken wat je ratten het lekkerst vinden. (merk je vanzelf door de hoeveelheid voer die er achterblijft in het bakje) wij gebruiken hope Farms. Ziet er het minst smakelijk uit, maar omdat het geperste brokken zijn kunnen ze niet pietlutten en krijgen ze alles binnen wat ze nodig hebben. Verder af en toe bijvoeren met brinta (met kattenmelk!), groenten en fruit, pasta en brood. Een knabbelstaaf vinden ze ook heerlijk en zet ze lekker aan het werk (als je hem op een moeilijk bereikbare plek hangt) en yochurtdrops zijn uitstekend als tussendoortje of als beloning.

Introduceren

Als je al ratten hebt en er een nieuwe bij wil zetten, is een zorgvuldige introductie het halve werk. Laat de ratten met elkaar kennismaken buiten de kooi, bijvoorbeeld op de bank. Maak de kooi goed schoon en was hem af, zodat er geen ratten-luchtje meer aan zit en richt hem opnieuw in. Zet vervolgens beide ratten in de vernieuwde kooi. De rat die je al had zal deze kooi nu niet als zijn territoium herkennen en daarom het ritten makkelijker accepteren.

Gedrag

Ratten zijn net mensen.allemaal een eigen willetje. Toch kun je ze bepaalde dingen aan-of afleren met een beetje doorzettingsvermogen en geduld. Hier geldt net als bijna bij ieder levend wezen de wet van de conditionering: gewenst gedrag belonen en ongewenst gedrag bestraffen. Belonen is bijvoorbeeld een yoghurtdrop geven of lekker knuffelen, bestraffen is terug in de kooi zetten of op de rug leggen. Dat laatste doe je niet zomaar: alleen als een rat ongewenst dominant gedrag (bijten) naar jou of andere ratten vertoont, leg je hem op zijn rug en krabbel je over zijn buik. Op deze manier laat je zien dat jij de Alfa (dominante) bent en er met jou niet gesolt dient te worden!
Maar ook voor ratten geld dat ze beter leren van belonen dan van bestraffen. Als je ze dingen wilt leren als: uit de kooi komen, op je schouder zitten, kusjes geven etc. helpt omkopen met lieve woordjes en een yochurtdropje vaak nog het best. Ratten leren om zindelijk te zijn is minder
eenvoudig. Mannetjes laten sowieso graag overal piesjes achter om hun territorium af te bakenen (wees dus vereerd als je over je plassen: ze zien je als hun bezit!). Vrouwtjes hebben hier minder last van. Als je wil dat ratten steeds in hetzelfde hoekje van de kooi keutelen, kun je ze besodemieteren door telkens de keutels in die hoek van de kooi te leggen. Je hebt dan een kansje dat ze die hoek als wc gaan gebruiken! Leuk he, ratten? ;-)))))

En verder: liefde, vooral veel liefde.

The end
Tsja, we zeiden toch dat het een spoedcursus was? ;-)